Из "Анекдоти за киното"

Питър Хей

    По време на конференция в офиса на Къртис той постоянно бил безпокоен от телефонни обаждания, на които не можел да се въздържи да не отговори. Накрая казал на един от обаждащите се: "Няма ме, но ме потърси след един час."

    Къртис преговарял за нов контракт с "Уорнър Брадърс". Когато един приятел го попитал как вървят преговорите, режисьорът отговорил: "Чудесно. Дадох им възможност за две решения: да го приемат или да го отхвърлят."

    Докато водел разгорещен спор, един от титаните на Британската телевизия, лорд Грейд, споменал за нещо толкова очевидно, колкото отговора на "колко прави две и две".
    - Колко е две и две? - попитал противникът му.
    - За покупка или за продажба? - запитал Грейд.

    Клинт Истууд бил поканен, но отказал участие в "Апокалипсис сега". По- късно чул, че бюджетът за епичния филм на Франсис Копола достигнал 35 милиона долара. "За толкова пари - казал Истууд - можехме да извършим някакво нападение."

    Филмите на Грета Гарбо претърпявали винаги неуспех в Ирландия. По този повод един критик писал:
    "Ако мис Гарбо иска наистина да бъде сама, трябва да дойде на едно представление на някой от нейните филми в Дъблин."

    Сам Голдуин току-що бил завършил филм с Гари Купър. Хънт Стромберг имал стара уговорка със звездата и сега решил да я използва. Голдуин дочул слуха за това и веднага му се обадил:
    "Не че имам нещо против да вземеш Купър - казал обидено той, - но трябваше поне да ми позвъниш и да кажеш "Сам, имам нужда от Купър точно сега, мога ли да го ангажирам, ако това не пречи на плановете ти?" И тогава аз щях да кажа: Не!"

    Превод: Корнелия Колчева